luni, 1 august 2011

Citate din primul volum ,, Cel mai iubit dintre pământeni" de Marin Preda

         ,, Oricum aflaseră atunci, în ziua aceea, când mă întâmpinară îndată ce intrai în casă cu aceea stare de spirit bizară, care ne arată cât de puţin fluid este sufletul omenesc şi cum deplasările în el seamănă cu deplasările geologice, surpări de roci sau de pământ ireversibile."

         ,, Şi cu toate acestea războiul nu m-a traumatizat. Fiinţa umană seamănă în acest sens cu nisipul. Trebuie luat dn grămadă un fir, pus pe o suprafaţă plană şi lovit cu un ciocan: atunci se poate sfărâma. Furtunile îl pot doar împrăştia, dar se depune în altă parte, iar călcatul în picioare nu produce în masa lui decât găuri care practic nu-l ating."

         ,, Puterea celui cu adevărat puternic se manifestă astfel : să ştii ca poţi distruge pe cineva, să n-o faci, si acela să nu ştie."

         ,, Cine e puternic nu rezistă să nu te facă să simţi această putere."

         ,, Dacă n-ar exista fericirea altora nu ne-am sinchisi de nefericirea noastră."

         ,, Nu de moarte mă cutremur ci de veşnicia ei."

         ,, Distanţa incomensurabilă care se crease, cu anii, între noi era atât de mare, încât reproducea parcă în mic fuga spre roşu a galaxiilor, dovadă a expansiunii uriaşe a universului, îndepărtarea lor cu o viteză fantastică de big-bang-ul iniţial. Nu cumva, mă întrebai, asta e şi legea universului nostru sufletesc, a apariţiei şi apoi a îndepărtării unui sentiment, a fugii lui ţicnite spre roşu de locul şi de omul care i-au dat naştere?"

         ,, Dacă omul ar acorda morţii măcar un minut pe zi de meditaţie, conflictele în care ai fi implicat şi-ar micşora importanţa şi soluţiile cele mai rele l-ar speria mai puţin, ar fi oricum mai îndrăzneţ şi s-ar bucura mai mult că există. "

         ,, El n-are glas! Ei, n-are, o să înveţe alfabetul-ăla cu degetele şi o să se descurce. O să gândească mai mult şi o să fie mai inteligent decât alţi neavănd posibilitatea să spună prostii..."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu